Fluitend naar het werk
Werknemers zijn het belangrijkste kapitaal van een onderneming. Een werkgever is verplicht om goed met zijn mensen om te gaan.’ Geen kreet van een hippe new age goeroe, maar een regel uit het Burgerlijk Wetboek nummer 7, artikel 611. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je medewerkers fluitend naar hun werk komen?
Wanneer je personeel het naar zijn zin heeft, verhoogt dat de productiviteit van je bedrijf. Minder ziekteverzuim, meer proactief meedenken en een betere werksfeer. Uiteindelijk betere cijfers en gelukkige mensen om je heen. Daar was het in eerste instantie allenmaal om te doen, nietwaar?
Tevredenheid betekent succes
Een citaat van Henny de Haas, eigenaar van Hoppenbrouwers te Udenhout: ‘Tevreden werknemers zijn doelstelling nummer één. Zij vormen de basis tot succes. Veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid geeft energie en zorgt ervoor dat werknemers enthousiast en gedreven blijven. En wie de goede mensen heeft, heeft het werk.’ Dat deze filosofie de onderneming geen windeieren heeft gelegd is wel duidelijk: de omzet liegt er niet om. Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.
Stress
Stress op de werkvloer kun je beter voorkomen, want genezen kost heel veel geld en heeft een negatieve impact op de onderneming. Werkstress is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekte. Dat kan veel oorzaken hebben en zich manifesteren in diverse symptomen.
Niet alle werknemers zijn hetzelfde
Ieder mens heeft een andere ‘harde schijf’. Als werkgever ben je niet de enige verantwoordelijke voor medewerkers met een burn-out; iemands persoonlijkheid is niet zelden een heel determinerende factor. Sociale factoren zoals thuissituatie, afkomst, manier van verwerken et cetera, in combinatie met het type baan, heeft invloed op de impact van werkdruk. Niet elke moeilijkheid kun je in de hand houden. Besef wel dat je er alle belang bij hebt deze problematiek ernstig te nemen.
Opgebrand?
Praten! Een burn-outbeleid is geen overbodige luxe. Mensen met de diagnose burn-out, blijven gemiddeld 189 dagen (in extreme gevallen twee jaar) thuis of haken definitief af. Hoe kun je een efficiënt beleid voeren, om een, oppervlakkig gezien, vaak vaag fenomeen zichtbaar te krijgen? En dus op te lossen? Belangrijk is om het bespreekbaar te maken. Als je ermee te maken hebt gehad, begrijp je dat wanneer er op tijd over was gesproken, het nooit zover was gekomen. Het bespreekbaar maken en uit de taboesfeer halen maken van burn-out is een goede ontwikkeling in het huidige bedrijfsleven en absoluut nodig. Het ‘ik heb stress dus ik ben zwak’ moet verdwijnen.
Ongewenst
In combinatie met een hoge werkdruk, verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burn-out-klachten. Soms is ongewenst gedrag duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiliteiten die voor de ontvanger kwetsend zijn. Hoe subtieler, hoe lastiger bespreekbaar. Als werknemer wil je serieus genomen worden (ha, daar is alweer een ‘leuke’ grap over te maken) maar je vreest in een nog lastiger parket te komen.
Cijfers
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat het kabinet een campagne start tegen pesten, discriminatie en -seksuele- intimidatie op de werkvloer. Ongewenst gedrag moet worden uitgebannen. Aanleiding voor zijn actie is een onderzoek van kennisinstituut TNO, waaruit blijkt dat vorig jaar ruim 1,2 miljoen werknemers met dergelijk gedrag te maken hadden. Dat is één op de zes werkende mensen. Afgezien van persoonlijk leed, is de economische schade ervan omvangrijk. TNO becijfert dat elk slachtoffer per jaar zeven extra verzuimdagen heeft, wat neerkomt op totaal €1,7 miljard loondoorbetaling door werkgevers.
Wat zeggen de Belgen?
Sinds september 2014 verplicht een nieuwe wet bedrijven in België om werk te maken van een preventief burn-out-beleid, door risicoanalyses op te stellen. Werknemers wordt mogelijk maken om via een laagdrempelig meldingssysteem, eenvoudig problemen aan de kaak te stellen. Op het niet nakomen van een dit beleid, staat in België een boete voor de werkgever, die kan oplopen tot 6.000 euro.
Mijn hulp, jouw oplossing
Als Werkplezier Coach ben ik opgeleid en ervaren om zowel werkgevers als werknemers te helpen. Door discreet mee te lopen op de werkplek, om te observeren en het probleem in kaart te brengen. Daarnaast zijn er persoonlijke sessies, waarin geluisterd wordt naar de problematiek en, in overleg met alle betrokkenen, oplossingen gevonden worden. Voor alle duidelijkheid: een burn-out is géén depressie en altijd werk gerelateerd. Mocht de bron van problematiek in de privésfeer liggen, dan komt dat bij het onderzoek zeker boven tafel.